Steun nu deze oproep!
Al jarenlang ondervinden de zwemmers in Leuven problemen met de beschikbaarheid en de kwaliteit van het zwemwater. De organisatie "Zwemmen in Leuven", een samenwerkingsverband dat de belangen van duizenden zwemmers in Leuvense zwemclubs en niet-aangesloten zwemmers vertegenwoordigt, is dan ook zeer tevreden met de recente beslissing om het zwembad van Kessel-Lo te vervangen. Eerder dit jaar werd door het Leuvense stadsbestuur aangekondigd dat er een studie loopt om de meest geschikte locatie voor het nieuwe zwembad te bepalen. Het stadsbestuur heeft zich het doel gesteld om de zwemwatercapaciteit met minstens 50% te verhogen, en dit zonder de buurt extra te belasten. Deze doelstelling is van groot belang, aangezien de omgeving van de Boudewijnsite in Kessel-Lo in de weekends reeds aanzienlijke druk ervaart door diverse sportieve activiteiten zoals voetbaltornooien en atletiektrainingen. Het stadsbestuur heeft dan ook duidelijk aangegeven dat het nieuwe zwembad primair gericht moet zijn op de lokale gebruikers. De noodzaak tot vervanging van het zwembad in Kessel-Lo is hoog, gezien de bouwvallige staat en de frequente sluitingen door ouderdomsgebreken in de afgelopen jaren, waardoor scholen, individuele zwemmers, zwemscholen en zwemclubs herhaaldelijk hun activiteiten moesten stopzetten. De Leuvense zwemclubs en zwemscholen, die samen ongeveer 5000 leden tellen, hebben al geruime tijd hun bezorgdheid geuit over de kritieke toestand van het zwembad in Kessel-Lo en de dringende behoefte aan meer zwemwater.
In het licht van deze ontwikkelingen en de duidelijke noden van de Leuvense zwemgemeenschap, komt "Zwemmen in Leuven" nu met een constructief en toekomstgericht voorstel dat rekening houdt met zowel de gebruikers als de omgeving: de realisatie van een modulair zwembad in Kessel-Lo. Dit voorstel is gebaseerd op het fundamentele principe om zoveel mogelijk zwemwater te creëren met een minimale impact op de omliggende buurt. De samenwerking stelt voor om het nieuwe zwembad uit te rusten met één veelzijdige zwembadbak, die door middel van flexibele bodems en wanden eenvoudig kan worden aangepast aan diverse trainingsbehoeften, variërend van zwemlessen tot baantjes trekken. Dit concept stelt "Zwemmen in Leuven" in staat om een aanzienlijke uitbreiding van het zwemwateroppervlak met 57% te realiseren, wat volledig in lijn is met de doelstelling van het stadsbestuur. Volgens informatie uit de zwembadnota van de stad Leuven zelf, is dit ook de goedkoopste oplossing.
Een belangrijk aspect van het voorstel van "Zwemmen in Leuven" is het optimale gebruik van de beschikbare ruimte. Voor de voorgestelde uitbreiding van het zwemwater met 57%, is er geen extra ruimte nodig in vergelijking met de huidige situatie. Deze aanzienlijke efficiëntiewinst kan worden bereikt door een veel efficiëntere indeling van het zwemwater dan vandaag het geval is. Het concept van een modulair zwembad heeft reeds positieve reacties ontvangen van omwonenden. Bovendien tonen succesvolle implementaties van vergelijkbare modulaire systemen in steden als Louvain-la-Neuve en Vilnius aan dat deze aanpak in de praktijk uitstekend werkt. De mogelijkheid om een significante toename van het zwemwater te realiseren met een relatief beperkte toename van de bebouwde oppervlakte is een cruciaal voordeel dat direct tegemoetkomt aan de wens van het stadsbestuur om de buurt niet extra te belasten.
Een ander significant element van het voorstel van "Zwemmen in Leuven" is de opportuniteit om in Kessel-Lo het grootste instructiebad van het land te realiseren. Het voorstel omvat een instructiebad met een afmeting van 15x23 meter, wat neerkomt op ongeveer 350m2, of 3.5x meer instructiewater dan vandaag. Door de implementatie van verstelbare bodems en een verstelbare wand, kan dit instructiebad op flexibele wijze worden opgedeeld in afzonderlijke instructiebaden die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen. Daarnaast biedt deze modulariteit de mogelijkheid om het instructiebad om te vormen tot banenwater wanneer dat zinvol is, bijvoorbeeld tijdens de ochtend- en avonduren wanneer er doorgaans geen zwemlessen plaatsvinden. Dit zou leiden tot een verdubbeling van het huidige baantjeswater. Zwemmen in Leuven wijst erop dat het huidige instructiebad in Kessel-Lo vaak ongebruikt is in de avond en ochtend, wat een aanzienlijke verspilling van potentieel zwemwater is. Het voorgestelde modulaire instructiebad biedt een oplossing voor deze inefficiëntie door een maximale benutting van de beschikbare capaciteit te garanderen. Systemen met verstelbare bodems en wanden, al dan niet in combinatie met een apart verwarmbaar instructiebadgedeelte, zijn reeds succesvol toegepast in diverse zwembaden in het buitenland. Ook in Leuven zelf, in de Sportoase vestigingen, zijn instructiebaden met verstelbare bodems aanwezig, wat de technische haalbaarheid van dit concept aantoont.
"Zwemmen in Leuven" deelt de visie van het stadsbestuur dat het zwembad in Kessel-Lo primair ten dienste moet staan van de lokale gebruikers. De organisatie pleit dan ook voor een zwembad zonder tribunes en een beleid dat expliciet gericht is op de Leuvense zwemmers en zwemclubs. Het doel is een efficiënte uitbreiding van de zwemwatercapaciteit om aan de noden van de Leuvense gemeenschap te voldoen, zonder een bovenlokale aantrekkingspool te creëren die de reeds bestaande druk op de buurt van Kessel-Lo zou verhogen. Deze benadering sluit aan bij de overwegingen van het stadsbestuur om de impact op de omgeving te minimaliseren. Het voorstel van "Zwemmen in Leuven" is dan ook niet gericht op de realisatie van een "zwemtempel", maar op een functionele en duurzame oplossing die de behoeften van de lokale zwemmers centraal stelt.
Voor "Zwemmen in Leuven" is de mogelijkheid tot het zwemmen in 50-meterbanen een belangrijk aspect, maar het is geen doel op zich. De organisatie pleit voor een zwembad dat hoofdzakelijk wordt ingericht als een modern 25-meterbad. Echter, om tegemoet te komen aan specifieke behoeften, voorziet het voorstel in de mogelijkheid om voor en na de uren van de zwemscholen, 's morgens en 's avonds, te kunnen zwemmen in 50-meterbanen. Dit kan gerealiseerd worden door het zwemwater van het instructiebad en het 25-meterbad tijdelijk te combineren tot 50-meterbanen buiten de lesuren. Deze flexibele aanpak, waarbij de focus primair ligt op een 25-meterbad met daarnaast instructiewater, maar de mogelijkheid tot 50-meterbanen voor competitiezwemmers wordt geboden, is een evenwichtige oplossing. Er zijn talrijke voorbeelden in het buitenland van zwembaden die gebruikmaken van dergelijke modulaire systemen, waarbij de lengte van het bad flexibel kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers.
"Zwemmen in Leuven" benadrukt het belang van een open en constructieve dialoog met het stadsbestuur en de sportdienst om een herhaling van een "nieuw Sportoase-scenario" te vermijden. De ervaringen met de bouw van de eerdere Sportoasezwembaden in Leuven, waarbij de inspraak van de zwemgemeenschap beperkt of onbestaande was, hebben geleid tot faciliteiten die niet voldeden aan de noden van de lokale zwemgemeenschap. Er bestaan bovendien bezorgdheden over de mogelijke toename van verkeer en parkeerproblemen in de buurt bij een commerciële uitbating zoals Sportoase. Ook de focus op winstmaximalisatie, wat in het verleden leidde tot het opsplitsen en overbezetten van banen in bestaande Sportoase vestigingen, baart zorgen.
De organisatie heeft met de zwembadnota het uitdrukkelijke doel om het debat rond het zwembad uit de politieke polarisatie te halen. Aangezien alle politieke partijen het in principe eens zijn over de uitgangspunten van de zwembadnota , hoopt "Zwemmen in Leuven" op een gezamenlijk en constructief overleg met de stad en de sportdienst. Het vermijden van een herhaling van de knelpunten die in het verleden bij de Sportoase projecten zijn ervaren, is een prioriteit voor "Zwemmen in Leuven".
"Zwemmen in Leuven" is ervan overtuigd dat het voorgestelde concept van een modulair zwembad in Kessel-Lo een ideale oplossing biedt die zowel de ambities van het stadsbestuur als de behoeften van de Leuvense zwemgemeenschap dient. De organisatie dringt aan op een spoedig overleg met het stadsbestuur en de sportdienst om de details van dit voorstel te bespreken en de volgende stappen te bepalen. "Zwemmen in Leuven" stelt voor om een gezamenlijke werkgroep op te richten met vertegenwoordigers van de stad, de sportdienst en Zwemmen in Leuven zelf, om het ontwerp en de functionaliteiten van het nieuwe zwembad in detail uit te werken. Een open en constructieve dialoog is essentieel om een zwembad te realiseren dat optimaal is voor alle Leuvense zwemmers en de buurt. "Zwemmen in Leuven" nodigt alle politieke partijen uit om dit breed gedragen en constructieve voorstel te steunen.
Conclusies
Het voorstel van "Zwemmen in Leuven" voor een modulair zwembad in Kessel-Lo biedt een innovatief en veelbelovend deel tot een oplossing voor de al lang bestaande problemen met zwemwater in Leuven. Door de focus te leggen op een efficiënt ruimtegebruik, flexibele functionaliteiten en een primair gebruik door de lokale zwemgemeenschap, komt dit voorstel tegemoet aan de belangrijkste wensen van zowel de zwemmers als het stadsbestuur. De mogelijkheid om een aanzienlijke toename van de zwemwatercapaciteit te realiseren met een relatief beperkte impact op de buurt is een cruciaal voordeel. De flexibiliteit van het modulaire instructiebad en de mogelijkheid tot het creëren van 50-meterbanen voor competitiezwemmers binnen een primair 25-meterbadconcept, tonen aan dat dit voorstel de behoeften van een brede waaier aan gebruikers kan bedienen. Het is nu van essentieel belang dat er een spoedig en constructief overleg plaatsvindt tussen "Zwemmen in Leuven", het stadsbestuur en de sportdienst om dit veelbelovende initiatief verder uit te werken en te realiseren, waarbij de lessen uit het verleden met betrekking tot de Sportoase projecten ter harte worden genomen.