Steun nu deze oproep!
In 2005 opende Sportoase haar eerste vestiging op de Philipssite in Leuven. Dit ene zwembad kwam er na de sluiting van twee zwembaden in Leuven: het Celestijntje én het zwembad aan het Hogeschoolplein.
De originele bedoeling was om er een 50m-bad te zetten, maar de private partner duwde door en kreeg van de stad de mogelijkheid om de helft van het zwembad te vervangen door het huidige glijbanengedeelte. De Leuvense zwemmer werd hiermee haar kostbare zwemwater ontnomen door het toenmalige stadsbestuur.
De originele bedoeling om er een 50m-bad te zetten, kan nog altijd worden teruggevonden in de architectuur van de zwemhal op de Philipssite, die de voorziene grootte en lengte heeft voor een 50m-bad. Een gemiste kans van formaat.
De onderstaande foto's tonen het voormalige zwembad in het centrum van Leuven aan het Hogeschoolplein. 6 banen en een instructiebad waren voor iedereen beschikbaar. Het voormalige zwembad "Het Celestijntje" in Heverlee, waar 4 banen beschikbaar waren voor iedereen, werd gesloten en vervangen door een sporthal.
(lees verder onder de foto's)
De vroegere ingang aan het Hogeschoolplein
Het zwembad en de tribunes op het Hogeschoolplein vlak voor de afbraak
Het nieuwe zwembad op de Philipssite werd in de oorspronkelijke plannen een groot 50m-bad met zwemwateruitbreiding. Maar uiteindelijk werd het vervangen door een recreatiegedeelte en mínder water voor de Leuvense zwemclubs en zwemmers. Vandaag zijn er 5 banen beschikbaar voor de zwemclubs, tegenover 10 vroeger. Maar liefst een halvering van de capaciteit.
Sportoase Leuven: het eerste PPS-zwembad in ons land
De voorziene ruimte voor een 50m-bad is nog steeds zichtbaar.
Het stadsbestuur maakt de sportnota 2008-2014 en heeft het dan al over de grote problematiek rond het gebrek aan zwemwater in onze stad. Ook wordt de ouderdom van de zwembaden in Wilsele en Kessel-Lo al aangekaart.
(lees verder onder de afbeeldingen)
Na een lang decennium wachten na de sportnota uit 2008, wordt een nieuw zwembad geopend in Wilsele. Het oude zwembad had 5 banen en een instructiebad ter beschikking van de zwemclubs.
Het nieuwe zwembad heeft oorspronkelijk 6 banen, waarvan 4 beschikbaar voor clubs. Na een oproep vanuit de clubs die aankaartte dat dit alweer minder zwemwater betekende, beslist het toenmalige stadsbestuur om de banen smaller te maken zodat er 8 smallere banen kunnen worden gelegd. De startblokken worden daardoor wel onbruikbaar en de banen zeer smal. De clubs behouden hun capaciteit uitgedrukt in aantal banen, maar van een uitbreiding is zelfs met dit lapmiddel alweer geen sprake.
De vroegere ingang van zwembad Wilsele
Het zwembad waarvan alle 5 banen beschikbaar waren voor de zwemscholen en -clubs. (Het instructiebad is niet zichtbaar op de foto en bevindt zich achter de fotograaf)
Het nieuwe zwembad in Wilsele werd voor een prijskaartje van meer dan 14 miljoen vervangen door een tweede Leuvense Sportoase. De clubs hadden geen impact op het ontwerp. De capaciteit werd voor de zwemclubs alweer niet uitgebreid en zelfs bijna gereduceerd indien we hiertegen niet waren opgetreden.
Bijna een kwarteeuw na de plannen voor een 50m-bad aan de Philipssite is het zwemwater voor clubs en per inwoner enkel afgenomen, terwijl de Leuvense bevolking ondertussen de kaap van 100.000 inwoners is gepasseerd met een groei van ruim 15%. Ook de 50.000 Leuvense studenten hebben geen bijkomend onderdak gevonden om baantjes te trekken.
Het blijft telkens opnieuw bij beloftes die niet worden ingelost.
Het resultaat van jarenlang sportbeleid in Leuven:
Enkel focus op de ongebonden sporter, die in een overvolle baan terechtkomt en overigens niet kan deelnemen aan een les of groepsessie.
Geen oog voor de noden van de clubs. Noch bij het plannen, noch bij de uitbating kunnen clubs rekenen op inspraak die leidt tot actie.
De verbindende werking van de sportclubs wordt geblokkeerd: zwemclubcafetaria's bestaan niet meer en leden moeten worden geweigerd of kunnen, nog erger, niet doorgroeien in hun club. In het beste geval komt men op een wachtlijst.
Een grote druk op zwemwater in de regio voor iedereen: scholen, zwemscholen, zwemclubs, individuele zwemmers en triatleten, ...